Zwangerschapsdiabetes: alles over wat je moet weten én hoe je het risico er op kan verminderen met een gezonde, actieve leefstijl
Je zwangerschap is een periode van immense vreugde en verwachting, maar het brengt ook zijn eigen uitdagingen met zich mee, waaronder gezondheidscomplicaties zoals zwangerschapsdiabetes. In deze blog duiken we diep in het onderwerp zwangerschapsdiabetes: wat het is, wanneer het zich voordoet, en hoe je door middel van leefstijlinterventies het risico op het ontwikkelen ervan kunt verkleinen.
Wat is zwangerschapsdiabetes?
Zwangerschapsdiabetes is een vorm van hoge bloedsuiker (hyperglykemie) die voor het eerst wordt ontdekt tijdens de zwangerschap. Het treedt op wanneer je lichaam niet genoeg insuline kan produceren – het hormoon dat de glucose in je cellen helpt – om aan de extra behoeften van de zwangerschap te voldoen, wat resulteert in een hoge bloedsuikerspiegel.
Waardoor ontstaat zwangerschapsdiabetes?
Tijdens de zwangerschap produceert de placenta hormonen die de werking van insuline kunnen tegenwerken. Hierdoor kan glucose zich ophopen in het bloed, wat leidt tot zwangerschapsdiabetes. Hoewel alle zwangere vrouwen een zekere mate van insulineresistentie ervaren, ontwikkelen niet alle vrouwen diabetes.
Factoren die het risico op zwangerschapsdiabetes kunnen verhogen zijn onder meer:
- Een leeftijd van boven de 25 jaar
- Familiegeschiedenis van diabetes
- Overgewicht voor de zwangerschap
- Een voorgeschiedenis van polycysteus ovarium syndroom (PCOS)
- Eerdere complicaties tijdens de zwangerschap
In welke periode van de zwangerschap ontstaat het?
Zwangerschapsdiabetes ontwikkelt zich meestal in het tweede of derde trimester van de zwangerschap (rond 24-28 weken). Het is tijdens deze periode dat de placenta meer van de insulineresistente hormonen produceert, wat kan leiden tot een verhoogde bloedsuikerspiegel bij sommige vrouwen.
Dit is overigens functioneel. Op deze manier gaan er méér voedingsstoffen richting de baby, die het in deze periode extra nodig heeft en harder groeit.
Wat jij kan doen met leefstijl om het riciso op zwangerschapsdiabetes te verminderen:
Gelukkig kan jij zelf veel doen om het risico op zwangerschapdiabetes te verkleinen door je leefstijl aan te passen daar waar nodig.
Dit zijn de 5 aanpassingen waar je direct mee aan de slag kan:
- Voeding: een van de belangrijkste leefstijlfactoren op het ontstaan van zwangerschapsdiabetes is voeding.
- Je wilt een evenwichting voedingspatroon wat rijk is aan hoogwaardige eiwitten en gezonde vetbronnen zodat er voldoende bouwstoffen zijn voor jou én je baby.
- Eet dagelijks 500 gram groente of meer, voor een verzadigd gevoel, gezonde darmen en voldoende vitamines en mineralen.
Door met name je maaltijden samen te stellen uit eiwitten, groente en gezonde vetten houdt je jouw bloedsuiker constant. Dit vermindert het risico op zwangerschapsdiabetes.
Vermijd alle bewerkte voeding (ik zou haast zeggen, alles met een verpakking 😉), snelle suikers en producten waar zonnebloemolie in zit.
Vermijd ook transvetten, die ook zitten in bewerkte voeding, kant-en-klaar mixen en -maaltijden.
Zoveel mogelijk puur en onbewerkt dus!
Meer weten over een passend voedingspatroon tijdens je zwangerschap? Check dan www.healthymama.onine hét online programma voor zwangere mama’s
- Regelmatige Lichaamsbeweging: Zoals eerder vermeld, kan lichaamsbeweging helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
Sport speelt een cruciale rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de insulinegevoeligheid. Beweging zorgt ervoor dat spiercellen glucose uit het bloed opnemen, zelfs zonder insuline. Dit helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen. Daarnaast helpt regelmatige lichaamsbeweging het lichaamsgewicht te beheersen, wat kan bijdragen aan een verlaagd risico op zwangerschapsdiabetes.
In een studie gepubliceerd in “The Journal of Clinical Medicine” werd geconcludeerd dat fysieke activiteit vóór en tijdens de zwangerschap geassocieerd is met een verminderd risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes.
Houdt er wel rekening mee dat jouw belastbaarheid onder invloed van hormonen verandert en zoek altijd naar een gespecialiseerd sportprogramma voor zwangeren.
- Gewichtsbeheersing: Het behouden van een gezond gewicht voor en tijdens de zwangerschap kan het risico op zwangerschapsdiabetes verkleinen.
- Stoppen met Roken: Roken verhoogt het risico op verschillende zwangerschapscomplicaties, waaronder zwangerschapsdiabetes. Het stoppen met roken kan dus helpen om het risico te verminderen.
- Beperk Alcohol: Het is raadzaam om alcoholgebruik te beperken of volledig te vermijden tijdens de zwangerschap.
Kortom: weet dat je zelf veel invloed hebt op het ontstaan van zwangerschapsdiabetes.
Heb je hier vragen over? Plaats ze dan hieronder.