Sporten met een diastase of navelbreuk na je bevalling

aug 22, 2023 | Bevalling

Diastasis

Na een bevalling gaan veel vrouwen op zoek naar manieren om hun lichaam weer in vorm te krijgen. Echter, voor sommige vrouwen kan dit gecompliceerd worden door aandoeningen zoals een diastase of een navelbreuk. In deze blog duiken we dieper in deze onderwerpen en onderzoeken we hoe sporten kan helpen bij het herstel én het goed dagelijks kunnen functioneren.

 

Wat is een diastase en hoe ontstaat deze?

Een diastase, ook bekend als diastasis recti, is het wijken van de rechte buikspieren. Normaal gesproken liggen deze spieren dicht bij elkaar, maar tijdens de zwangerschap kunnen ze uit elkaar bewegen. Dit komt omdat de groeiende baarmoeder druk uitoefent op de buikspieren, waardoor ze kunnen uitrekken en uit elkaar kunnen gaan.

 

Het hormoon relaxine speelt ook een cruciale rol. Relaxine zorgt ervoor dat de ligamenten en gewrichten in het lichaam van een vrouw versoepelen en zich voorbereiden op de bevalling. Dit maakt het lichaam flexibeler, maar kan ook de buikspieren verder doen uitrekken, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van diastase.

 

Een diastase kan leiden tot problemen zoals rugpijn, verminderde kernkracht en zelfs incontinentie. Het beïnvloedt de stabiliteit en het functioneren van het vrouwelijke lichaam, waardoor het belangrijk is om hier aandacht aan te besteden.

Wat is een navelbreuk en welk verband heeft dit met een zwangerschap?

Een navelbreuk (umbilicale hernia) is een uitstulping van het buikvlies of een deel van de buikorganen door een zwakke plek rond de navel. Tijdens de zwangerschap neemt de druk in de buik toe door de groeiende baarmoeder, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling of verergering van een navelbreuk.

 

Zoals bij diastase, kan relaxine ook de kans op een navelbreuk vergroten door het verweken van de buikwand. Een navelbreuk kan pijnlijk zijn en kan de belastbaarheid van het vrouwelijke lichaam beïnvloeden, vooral tijdens inspannende activiteiten.

 

Welke klachten kunnen vrouwen met een diastase of navelbreuk ervaren?

Zowel een diastase als een navelbreuk kan verschillende klachten veroorzaken bij vrouwen, vooral na een bevalling. Hier zijn de voornaamste klachten en symptomen die kunnen optreden bij elk van deze aandoeningen:

 

Diastase (Diastasis recti):

  1. Buikuitstulping: De meest zichtbare klacht is een uitstulping of “bult” in het midden van de buik, vooral wanneer de buikspieren worden aangespannen, zoals bij hoesten of zitten.
  2. Rugpijn: Door de verminderde stabiliteit en kracht van de buikwand kunnen vrouwen rugpijn ervaren.
  3. Verminderde kernkracht: Het kan moeilijker zijn om bepaalde kernbewegingen uit te voeren of om zware voorwerpen te tillen.
  4. Bekkenbodemproblemen: Een verzwakte buikwand kan leiden tot bekkenbodemproblemen zoals urine-incontinentie, een drukkend gevoel of pijn bij het vrijen.
  5. Houdingsproblemen: Een diastase kan de houding negatief beïnvloeden, wat op zijn beurt andere klachten kan veroorzaken doordat andere gebieden onder- of overactief worden.
  6. Cosmetische zorgen: een blijvende diastase heeft dermate invloed op het aangezicht van de buik dat vrouwen hier erg onzeker over kunnen worden.

 

Navelbreuk (Umbilicale hernia):

  1. Zichtbare bult: Bij een navelbreuk kan er een zichtbare uitstulping of zwelling rond de navel zijn.
  2. Pijn of ongemak: Dit kan variëren van mild tot ernstig en wordt vaak erger bij hoesten, tillen of buigen.
  3. Branderig of trekkend gevoel: Rond het gebied van de breuk kan men een branderig of trekkend gevoel ervaren.
  4. Misselijkheid of braken: In ernstige gevallen, als een stukje van de darm bekneld raakt in de breuk, kunnen er symptomen zoals misselijkheid, braken en ernstige buikpijn optreden. Dit vereist onmiddellijke medische aandacht.
  5. Verhoogde pijn bij inspanning: Activiteiten die druk uitoefenen op de buik kunnen de pijn of het ongemak verergeren.

 

Hoe kan sporten positief bijdragen aan het herstel?

Sporten en specifieke oefeningen kunnen een belangrijke rol spelen bij het herstellen van een diastase of navelbreuk na de bevalling. Oefeningen versterken de kernspieren, verbeteren de stabiliteit en verhogen de algehele lichaamskracht. Wel is het erg belangrijk om in beide gevallen goed te kijken naar wat voor jóú specifiek nodig is om aan te werken.

 

Zo kan dezelfde oefening voor de ene vrouw heel geschikt zijn, terwijl hij bij de andere klachten geeft. Blijf dus altijd heel bewust van jouw eigen lijf, leer er weer opnieuw contact mee maken en werk specifiek aan het op de juiste manier werken van de diepe dwarse buikspier (die je helpt om je buikdruk te verdelen), bekkenbodem en ademhaling.

 

Passende training zorgt dan voor:

  1. Versterking van de kern: waardoor je de afstand tussen de rechte buikspieren kan verkleinen en de stabiliteit rond de navel kan verbeteren.
  2. Vermindering van pijn: Sterke spieren ondersteunen het lichaam beter, waardoor rugpijn en andere gerelateerde klachten kunnen afnemen.
  3. Verbeterde houding: Een sterke kern zorgt voor een betere houding, wat vooral belangrijk is tijdens het dragen en verzorgen van je baby en andere dagelijkse handelingen.

 

Kortom: een passend trainingsprogramma kan absoluut bijdragen aan het verminderen van klachten en het goed dagelijks kunnen functioneren.

Wel is het super belangrijk dat je begeleiding krijgt van iemand die kennis heeft over dit onderwerp, en die individueel kan beoordelen wat er voor jou nodig is.

Kijk voor een passende trainer bij jou in de buurt op bijvoorbeeld www.powermama.nl of vraag advies bij je (bekkenbodem)fysiotherapeut.